aduhai manusia zaman skrg...


Ape khabar sekalian kamu arini? Sudah tentu luar biasa cemerlang hebat bukan..

Baru je abih exam sheet physio sebentar td. Jadi, ape kate kite lek2 kan minda kite dgn bace bnda ilmiah yang bakal ape yang saya nk share ni ye..

ok, today I would like to talk about anomalies of face. Fine, org akn ckp wanigurl minat antomy smpai tiap ari nk ckp pasl anat.yuhuu.yes,but not so. Dah anat ni cam2 somthing bnda yang sgt interesting utk dishare.makanye, saya nk share lah..snang nnti, tgh rehat2 ke, tatap je la balik tinggl nk  recall  ape yang saya dah post kt belog sdiri kan..

first of all, let me explain da formation of 5 facial(muka) procecess =

we have 1 frontasal, 2 maxillary, and 2 mandibular.

1-frontonasal develop  utk mjadi–

Nasal placodes- nasal pit- medial&lateral nasal folds

2- maxillary develop utk mjadi –

Maxillary+medial nasal folds=upper lip

Maxillary+lateral nasal folds=nasolacrimal groove

Maxillary= cheek region

3-mandibular develop utk mjadi-

Mandibular +mandibular= lower lip n chin

 

If u are not in this medical field doesn’t matter u cant imagine rite. So, ayuh kite berimaginasi skrg~!





Ok.itu serba ringkas bgaimana terbentuk nye sebujur muke kite.. daripada 4th week kite kt dlm perut ibu tu, ha processes2 inilah undergo enlargement due to da proliferation of their mesenchyma. So, now, I would like talk ‘bout anomalies kt face;-



Bilateral cleft lip

cause- failure of mesenchyma masses in 2 maxillary processes to meet and unite with medial nasal folds.

Feature- upper lip is divided into median part and 2 lateral parts.




Oblique facial cleft.

Cause- failure maxillary prominence to merge with lateral nasal fold in the same side.

Feature- nasolacrimal duct usually exposed on the surface.


Sebenrnye ade byk lagi anomalies yang terjadi pada muke.itu sume sbb incomplete@failure meeting of mandibular@maxilary dll...tp tu la..pelik kan manusia zaman skrg..muke dah cantik2  x bersyukur..nak tambah itu ini.ngn botox nye.sanggup plak buat pmbedahan mancungkn hidungnye. yang itam nak jadi putihnye..

oh ye, sumbing pun salah satu anomalies juga. so, boleh  ke x ye kalo kite buat plastic surgery utk betulkn balik kecacatan pd muke? ape hukum dye?

baiklah..saya terangkan secara ringkas ape syarat2 yang mmbenarkan utk melakukan perubahan pd muke-

1.       1-bukan untuk mengubah ciptaan Allah.

Nabi saw bersabda-

 لعن الله الواشمات والمستوشمات والنامصات والمتنمصات والمتفلجات للحسن المغيرات خلق الله

“Allah melaknat orang yang membuat tatu dan orang yang ditatu,pencukur kening dan orang yang dicukur kening,orang yang merenggangkan gigi untuk kecantikan yang mengubah ciptaan Allah” (Hr Bukhari Muslim)

 

2.Tidak ada penipuan

 3.Tidak menyerupai jantina yang berlainan.

 4.Tidak berniat untuk menyerupai orang yang bukan Islam.

 5.Tujuan rawatan kecantikan adalah untuk mengembalikan bahagian yang mengalami kecacatan kepada keadaan yang normal .

 6.Jika rawatan melibatkan pembedahan,hendaklah ia mempunyai syarat-syarat seperti berikut:

a. ia diperlukan untuk mengubah kecacatan.

 b. keizinan pesakit atau penjaganya

 c. Dilaksanakan oleh pengamal perubatan yang berkelayakan

 d. Peratusan kejayaan pembedahan adalah tinggi dan tidak memberi kemudaratan

 e. Tidak ada pilihan yang lain

 

7.Tidak menggunakan najis dan perkara-perkara yang diharamkan ketika melakukan .


kawan2..tau x kite wajib blaja hukum2 dalam perubatan ni? wajib.nnti dah jadi doc org tnye ape hukum pembedahan itu ini, kite geleng2 x tahu, ya Allah, malunye. kata doc lepasan mesir..ha ni, saya nk tnye, 'jual beli anggota, ape hukum dye??

'jwpn dye- HARAM..

kalo saya x jwp, ade je antara kite yang jwb hukum dye harus kan??.ish2..ni baru saya tnye, kalo pesakit  tnye?tu lah..saya dah pernah ckp,kite ni manusia kerdil.ilmu agama kurang sgt2..sbb ape ilmu agama kurang.. sbb sombong.sombong knape. sombong x nk cari ilmu agama..jd pesakit tnye itu ini, kite main hentam keromoh  jawab  sbb ilmu x byk tp berlagak mcm dah pandai sgt..ish..jadi, marilah kite sama2 pergi madrasah imam nawawi utk tmbh ilmu di dada..=)


..sama2 lah kite muhasabah diri balik..foah..balik2 exam je trus saya berhempas pulas cari gambr dlm tenet.(pdhl sbb doc ajar embryo smlm sgt best smpai azam dlm diri xnk ponteng klas embryo).tp, saya cam2 cuak gak la ltak gmbr2 anomalies ni, jgn lah kene kt kite kan, minx dijauhkan.saya ade byk lagi gmbr, tp sries x smpai hati nak upload sume. itu je dr saya pada arini yang keletihan. trima kasih kwn2 kasi smgt n care bout my health, hu hu. temperature badan mlm ni mcm nk kembali increase.Allah..


rujukan-  nota ringkasan wanigurl,  human embryology part2,  belog akh salman(kelik jgn x kelik)

 

CALLOSAL APRAXIA

‘yang, nnti untuk baby sulung kite I x kisah boy or girl....but, kalo boleh I nak baby2 kite sume left handrwiting,tu I kisah sikit la’.

‘eh,mana abg tau ni, ayang pun mmg impikan cmtu, best2..kalo baby2 kite write-handed mcm daddymummy dye pun, kite ajar lah dye pelan2 kan..’ dah dadymumy dye doc,mesti lah tau ape sebabnye nk sgt ank lefthanded.huhu

Bahagianye..oh~

 

Ok..sudah2..byk berangan plak korang, buku neuro tu byk lagi nk kene hapai no..=p

Baiklah..today, I would like to exlain ‘bout one of the lesion in  cerebral hemisphere.

Pleaze take note of this. You are going to be a medical doctor one day and this is  one of the most important thing  u  shud know. Yesterday, our CNS clas had been canceled bcuz of  few reason,done without intention and i managed myself to have a rest in musolla@mosque before another practical session at the evening.

There’s some 3rd year senior inside the musolla and I’d idea to ask them.

‘akk, otak kite, ade brapa cerebral hemisphere?’

IF THERE’S NO AKK, and  with full of dersire I want to ask U, ‘otak kite ade brapa cerebral hemisphere?’ 

U= para pembaca.

Malu ok if U x dpt jwb my question.soklan basic, bnda basic dalam badan, bnda basic kt spital org sakit itu ini, but then u realized u cant answer my quest, omAlllah it’s very shame on u..(ok lpas ni  time rehat x nk dekat ngn wanigurl sbb nnti akan ditnye. Hihi.xde mknenye,ni pun ade doc  td ajar saya input lebih,sharing is loving,rite).

N alhamdulillah da akak can answer my simple question well..’ade 2 cik wanigurl’..yahuu, slmt dpt jwp.




korang2..gudluck exam sheet ni..jgn  jawab mcm gambarajah diatas dah la..=)




Proceed.

‘akk, apekah lesion yang ade kt cerebral hemisphere?’

Ala.yang ataxia2 tu, lupe da exact name.

Huhu..ok. let me explain this..

Nama dye Callosal Apraxia.We have 2 cerebral hemisphere (right n left) and it’s connected with commisure. 

Ok, U  are write-handed person, your dominant brain is on ur left. So, when I asked you. ‘please raise ur righthand’.

If u can simply answer my question ‘ I cant’- it’s mean u have something wrong somewhere at ur right brain. (da dominant brain which is on ur left had transferred informatioan to the right brain(nondominant hemisphere), but right brain cant iterpret it correctly.

But, if I ask u again- please raise ur hand.

And u do nothing.-it’s mean u have a lesion in ur dominant left which cant transfer any information to right brain..

 

But then, overall, even org tu lefthanded, tp sbnrnye dominant brain dye pun kat left.cume dye dpt sokongan dr right brain 10%. Tu je beza left and righthanded..

Nak kate nye..otak kite sume sama..xde lah org yang tulis tgn kiri terlebih intelligent ke, org tulis tgn kanan kureng sikit ke..no2..kite sume sama.. Sesunguhnya Allah itu maha ADIL…=)


(utk penerangan lanjut kelik hiyer nawww)-series video ni best..

 

Callosal Apraxia- The memory n Language processes will not be accessible to the nondominant hemisphere causing left side disorders.

Commisure- connect the same cortical areas of 2 cerebral hemisphere.  (commisural fibre)




mencari dan terus mencari...



Anonymous said...

assalamualaikum sayang anak ibu...as I'm ur mom, elder to u,and have that much more experience in thisworld,and finally bcos I love u so much,I have taken it upon myself to leave my comment ...to advise u about a certain matter...I hope u will understand...whatever ur feeling,please remember I always love u..of course u are at liberty to disregard my advise but my feeling for u will be the same....

Sayang anak ibu...Nur syazwani Mohd Jani...nama ibu takdepun dlm nametag ni...tapi ibu tau nama ibu sentiasa berada dlm hatimu...pepatah ada mengatakan:

We have no right to ask
when sorrow comes,
"why did this happen to me"
unless we ask the same question for every moment of happiness that comes our way.........

anak ibu syang,
We can't appreacite light if we havent known darkness..
Nor can appreciate warmth if we have not suffered cold.....

mungkin sukar berbicara luaran tapi dalaman terusik jua...bukan isu knape banglong bole kluar pagi balik mlm...bukan isu..kaklg dah ajar ain,chk nota ain..ajar nana..hntr nana g tuisyen...and etc...bukan isu buli..bila kakngah ckp ibu terus dgr..itu sume bukan isu.....

kembalinya anak ibu bercuti utk hanya 3 bln..terlalu pendik masa itu..anak ibu tak susah utk berjumpa kwn2..bawak jer keta..lesen dan ada..tapi sayang...pabila baba bersuara, knape wani tu jer yg sibuk carik kwn2..melawat kwn..carik sepupu...melawat sepupu...dia dr Mesir balik Msia untuk aper????
knape tidak kwn2 ker sepupu ker yg juga sama2 carik dia..jumpa dia...
pernah ibu suarakan pd kaklg komen baba ini...tapi kaklg pandg sepi....

sayang anak ibu...bila kita berjauhan, kerinduan begitu menebal dan menyentuh hati seorang ibu...bila berdktn, segala-galanyer hilang....kdg2 ibu dan baba dipandang sepi..tanpa ape2..namun jauh disuduthati ibu...anakku masih belum dewasa...
anak ibu masih perlukan ibubaba,kluarga dlm hidupnyer...sayang anak ibu..sesuatu perasaan negetif tidak harus dijadikan memory..buang dia jauh2...

u can never fully recover from a deep injury done to u until u forgive...

buah hati ibu..hidup ini umpama roda...pandg2 lah kebelakang..menilai untuk dijadikan panduan dan iktibar..jgn terus meletakkan hukum...

perjalananmu masih jauh...ibubaba mendoakan kejayaanmu dunia akhirat....luv u 4ever sayang...

December 21, 2009 4:29 PM

omAllah..

omAllah, wat kind of daughter I am?...=(

sudah2, bia saya sorg je sedih, awk2 x yah tambah sedih saya lagi.


Entahlah, wani pun x tau. .bukan bermaksud bile berjauhan wani rasa rindu yang menebal dan bile dah dekat rase mcm biasa bukan itu bukanbukan. Maybe tu lah, btul ckp ibu im not matured enough.hangout with friend, nafsu keluar sgt byk,nk buat ape yang wani suke je,degil dan nakal dan suka ikut hati sendiri,and all that remind me off ‘oh sangat kebudakbudakannye aku’..

(long story kelik hiyer nawww)

Meskipun begitu mom, Sampaikan  there’s no secret between us, u can freely read my messge,answer da kol, and sume manusia yang no. nye ade dlm phne wani pun ibu kenal. 3bulan lebih di malysia enough 4 me. Wani dpt jaga SPA ibu.dpt tolong2 kt Accounting Firm ibu.Pegi ape jua seminar,personal coach Forex.And the best thing ikut kemana shj yang ibu pegi kemanasahaja*. Puas bg wani.

wtfool saya mmg nakal dr kecik smpai kebesar x berubah, 

 

Nk ingt something yang value.

-kalo x buat ibubaba risau mmg x sah.

-kol ibubaba 1jam before nk daki gunung dato’ dan bukan 1 bulan sebelum daki sbb takut request rejected. Kol minx halal mkn minum ape sume n slmt smpai puncak  t_t

-kol ibubaba 1hari before gerak p SAKTI(sek men sains kota tinggi perak) dan bukan sebulan@3bulan dgn reason ‘ala bu I cant back out from myteam disaat kami tgh smgt utk lawan debate bi esok.dan ibu baba terpaksa membenarkan anak ksygn ini utk ke perak selama 5 hari tinggal skolah buku gitu je yuhuu

-mcm2 lagi lah. Byk sgt peristiwa yang buatkan ibubaba sntiasa anggap saya ank kecil 9 tahun padahal berumur 19 tahun.xpelah, saya suke je, rasa diri ini lebih disayangi 0_o

Tp tu lah, susah juga.sbb kalo drive bwk mereka saya pastikan drive berhati2 begitu cermat smpai lampu kuning pun saya berhenti wahaa sbb xnk baba pikir anak dye yang 9 tahun ni x matang lagi x leh drive.padahal kalo hangout dgn rakan2 pjlnn 45mnt jd 15mnt tehee.

So, saya rasa next saya balik msia nnti saya nk ubah diri saya lah.bia baba yakin yang anak dye sudah berumur 20 tahun dan bukan sweet19 anymore(walaupun deep inside both of ur heart im still little children).


Ok sudah.besela tu nk emo dissat2 gini.bagi saya rasa mjd ank kecil puas2 sebelum jejak 2010. Harap faham ^_^



-tgk pandai x  tukar mood jd ceria semula.padahal dalam hati ni hanya Allah je tau betapa rasa bersalahnye saya..kalo saya hidup x lama(ajalmaut tgn tuhan), plz send my regard to my mom n said to her I love you bery much2.sory for everything.i miss u mom.=(


 

 

 


jgn sombong.sbb atlast ko minx tolong gak kt org yang ko sombong td tuh.org mcmni pun ade lagi eh kt dunia??

I miss you. my sisters. I miss my blooded-flowerd sisters. omAllah. Please.

One buzy clinical years at putrajaya Hospital. The other two buzy enjoyed themselve in london rite now.elo nana n ain, don’t u know school time will begin this early January, and both of u supposed  back to malysia end of this december instead of 31st january? 

Na’ah.x.x

 

I miss.

I miss the three of them.

I miss da voice dat always make my life happy.

I miss  webcam-ing with nana n ain , see both cheek’s humpy fatty dumpy

I miss da silly dilly-dally things that we talked.

I miss to send nana to go arab’s class tusyen last 3 month.

I miss to teach ain while she joined my class tusyen last 3 month.

I miss to fight-off with my elder sister, at first my egoistic win but lastly my tears role down first.

omAllah. I miss ‘em!


my beloved sister, if u've extra pocketmoney plz buy 4 me longdress k, da cutest one. then when pak uda wants to come to egypt just consign tu him.(nk request depan2 malu so i think via blog much  more better, lurve u larh ^_^ )



My elder sister.i heard she was enjoyed in putrajaya hospital with da new clinical session instead of having lectures in University..  just now, baba talked much ‘bout you. He really happy to see you in white uniform even actly you have almost  2 years to finish ur studies.No crying every night n of course all da stressness you victourius to pull out. Mabruk.he really proud of you, sis.Yes,  among of us you are the sweetest  


 

For da last  quarrel that I made,it’s unconditionally, sis I really didn’t meant it..(for more inquiry kelik hiyer naww) my bloody minded influence throughout body and syaiton doing their job well..i ran up and hide myself inside balong’s room and locked the door. I hope mom or you come to persuade me up, but sadly none! At last, baba came and calm me down, look how nice my father compensate to his daughter, yuhuu.. my childish still cant far away from me myself.hoh. I m just keep quiet for a long time..and after few days you was telling me how great the workout session was, and it is a good condition for me to find a time to be  myself. I was confused... mom   explained , everybody needs time to be on their own. It is the time you can use to reflect back at your day and feelings, and just have a good time..after all, here. I understand..


Well, they  who never had any sisters, specifically older sister think that having one will be a nuisance, budernsome.Yes as we’ll know, sisters tend to bully those below them and make fun of the lil ones. Queen control instead, yeah.im dedicate this to u, wahaa.Well, I cannot deny that,but there are thousand of other reasons that will make you love them never theless. You might not realize it at first but as time goes by, and you are not little kids anymore, you'll know.

 

I wish I could turn back time and really hold on to that piece of memory. Remembering how the weather at t time, what da motion sickness silly face u make, what dinner that I didn’t take with no appetite reason bcuz of da quarreld. I want to remember them and hold on to it. Because who knows when will it happen again..

 

…rindurinduan plak wanigurl ni.see how nice I am t_t

wahhhaaaa

 

After all..

Happy birthday to my sisters,

Hope all ur wishes come true,

 

 

Nur syamimi bt mohd jani (16/12/1988)

Nur ain bt mohd jani (16/12/1998)



nur syamimi aka kakngah




nur ain aka k.uda



Mogahidup diberkati dan diredhai illahi..my prayer always go through…



bagaimana nk rasa panas di winter ini

 bagaimana anda boleh kawal badan anda supaya menjadi panas yang berterusan istiqomah gitu tanpa melibatkan penaikan berat dan tissue2 fatty acid berlebihan dalam badan atau senang cite lemak yang berkompol2 di suatu masa (ok stop, tu pun nk kene terangkan dgn lebar ke).Setelah buat sedikit kajian  pada tahun ini dan tahun lepas, makanye saya tergerak hati nak post  benda ni lah

 

Maklum kite sudah.

Winter ini,  dah nama cik SARA dan bro HOT yang panggil utk bersama membelai kedamaian malam,  ape jua aktiviti akan ditinggalkan sbb nye nk layan nafsu cik dan bro kite.. 

 

So, saya, cik wanigurl nk share sikit lah tips2 menempuh alam winter.

 

  

1-      Di rumah, dapur adalah destinasi yang paling digemari di musim ini. Makanan megi  yang kenyang sekejap lapar lama,menjadi sgt2 bermakna kpd penggemar megi sedunia. So, kalo pg dapur jangan buke petiais lama2 time nk amik perencah ke, bawang, belacan etc.. Buke peti emas@ peti wang boleh la lama2. Petiais tu, foahh sjuk gila. Saya kat depan lptp ni pun ttbe nk menggigil terkenangkan kekuasaan refrigerator dalam meng aiskan makanan pabila kene duty saya masak ritu nk kuarkan ayam beku dr peti  atas mmg rasa mcm ape. Jadi, sebelum pg ke dapur, korang decide nk mkn @ buat ape. 

2-      Then, setiap kali mkn mesti ade minum kan.buatlah air limau panas. Fuh, terangkat! Series sedap. Bukan setakat manis dan rasa sedap limau itu, tp asid yang ade di dalamnye dpt menghakis sedikit sebanyak lemak yang korang kumpul selama winter ini. Jadi, ape tunggu lagi, pegi kedai beli limau sekilo, cukup utk sebulan nye. Setiap ari minum air limau cnfirm berat badan mantainnn..petua cik wanigurl tu..hihi



perhatian kepada pemilik anak lelaki,yang memakai winter coat biru dan anak perempuan yang sedang melaung menangis sbb mak ayah nye ilang dok bz shopping, sila tuntut anak2 anda sebelum depa meraung lagi kuat. ><.. ( makteh pakteh, wani pinjam jap ye ur son n daghter's picture)


3-      Takut nak masuk toilet?? Ha, ape lagi, tahan la air wudhu’ tu dr zuhur sampai isyak.jangan ceri2, beri2, kentut, or sowatever yang sewaktu dgn nye tuh

4-      Jangan selalu mandi, nanti sakit sape susah? Mereka dan keluarga mereka juga..tp, jgn la sampai berapa abad x mndi2 kan. p kelas bau hapak masam manis mmg hangin la sape duk sebelah. Org arab leh la gitu, tp bukan kite ok..

5-      Kalo korang nye kelas pada kul8 pagi, dibuatnye korang ni sorg yang sgt2 lah komited dah smpai kelas before 8, pakcik yang pegang kunci kelas x datang2 rasa mcm nk bunuh pkck itu sbb dah la musim sejuk x pakai winter coat berlagak macho,maka pendamkanlah hasrat nk bunuh pkcik itu. Cool2.. time korang berdiri tu, silangkan kaki ( I mean, kaki kanan ke arah kaki kiri,sbb betis kite kan ade lemak jadi dpt lah tutup lemak kt bhgn depan kanan).  Tgn pun silang je, tutup tubuh.

6-      Musim sejuk ni pakailah jeans, bile lagi nk tayang jeans korang yang berlambak2 harga mahal levis up to rm300 tu (bg yang ori la). Ini sesuai utk ikhwah la.Pakai jeans, mmg rasa sedap je kaki sbb  rasa panas. Tp, bagaimana ngn tgn anda? Tgn still rasa sejuk kebas kan.so, korang letakkan tangan ke dalam poket belakang jeans tersebut. Maklum sudah punggung kite ade lemak dan kondisi ini amat sesuai utk menghangatkan  tgn yang hampir beku. Saya ckp letak  tgn kt poket punggung belakang, tp jgn buat ape2 tau, letak je. Wahaa

 

tips2 bg mereka yang berada di negara mengalami winter shj. tp, kalo yang kat afrika selatan musim panas nak try boleh je..^^

tu je la kot buat masa ni...


kamus dewan orang ramai.

cik sara- saratoga aka selimut tebal

bro hot-heater

ceri2- kencings

beri2- kuarkan faeces dr badan tuu

 

tahun depan umurku 20 weyhhh..><

Kesunyian pagi mencengkam lagi..kemalasan diri di tahap maksima memaksa diri menarik semula brother saratoga aka selimut tebal menutupi tubuh…

Dah abih kelas kami pun pulang ke rumah. Tgk jam, dah kul5.  Fuih,cepatnye masa berlalu. Ttibe teringt, tahun ni 2009. Tahun depan 2010. Ini bermakna taun dpan juga lah angka umurku dr belasan tahun , menjadi 2 angka depannya. i was so, owh keyh tahun dpan duapoloh.Ya Allah. Mcm x sedia je lagi ke arah itu.  Boleh x still perasan sweat 19 instead of 20? ^_^

 

Hidup ni, series x lama.teori dye ginilah,cube korang kuarkan purse, dan lihat duit di dalamnya..saya kuarkan purse saya, tgk ade 26le. Tgk. Duit kat dalam purse pun lagi byk angkanye berbanding dgn umur kite. Aih. Pastu, pegi maktabah iman@kedai buku iman, byr duit fotostate beli itu ini,dah tinggal 11le je. So, boleh bayangkn x, betapa pendek sebenarnye idop kite . Tapi, saya still x faham kenapa manusia boleh berlagak sesama manusia yang menggambarkan mereka dah lama idop di dunia ni. 

Hidup2 seharian kite pnuh dgn sia2. Sedar x wahai kawan2??

Dengan x pandai jaga hati kwnnye. Dengan mngumpat sana sini nye. dengan dengki@kejam@iri hati nye. sume sifat mazmumah. Sedar x?? ginilah..cube korang amik papan dart..setiap hari, lepas korang dah buat satu2 kesalahan tu, pacakakkan satu dart ke papan dart tersebut..dan, kalo korang buat kebaikan, sedekah kt nenek tua dpan kedai roti@bagi mkn kt kwn2@sekurang2nye mmberi senyuman dll, tarik balik dart tu dari papan dart. . Dan, lepas seminngu, tgk, pnuh x papan dart tersebut.. kalo x, ucapkan tahniah kpd diri sendiri, tp jika ya..muhasabah la balik..saya dah berasa pedas dgn ayat saya sendiri.oh~

Kwn2..bayangkn papan tu mcm hati kite. sekali buat salah, setompok hitam tercalit disitu. sehari ade 10tompok, sminggu ade brapa? sebulan? setahun?  dan jika pun kite sudah men'cover' semula dosa2 yang dilakukan dgn amalan kebajikan yang lain, tp tatkala menarik smula dart tersbut, pasti meninggalkan kesan..lantas, bagaimana nk ilangkn kesan kt papan tuh? jwpn ade dlm diri masing2..byk2 lah ingt Allah..


setiap kali ulangtahun.ape yang kite minta? rata2 kite  nk panjang umur, murah rezeki. 

dan sayaPUN sama, oh~


tp, kalo para sahabat yang lain,

Apa yang mereka mahu?

Kata saidina Umar r.a apabila melihat harta rampasan perang yang melimpah ruah di zaman pemerintahannya…:

 “Aku tidak mahu harta ini… jika ianya baik, kenapa harta ini tidak datang pada zaman Nabi saw dan Abu bakar r.a?

Berkata  saidina Abu bakar r.a ketika terlanggar tunggul (tidak sengaja)sehingga kakinya berdarah…(lebih kurang maksud):

 

“Sudah beberapa hari aku susah hati kerana tiada musibah(sakit) yang menimpaku seolah olah Allah murka kepadaku yang telah banyak berbuat dosa …, tapi Alhamdulillah hari ini, kaki ini telah luka berdarah terlanggar tunggul, semoga Allah mengampunkan dosaku…

 

(oh…)

 

Kata saidina Khalid ra selaku ‘pedang Allah’…ketika balik dari medan perperangan…

(lebih kurang maksud)

“hati ini ingin sekali mati di jalanMU ya Allah, nampaknya aku telah kembali ke rumah ku yang sempit dan telah meninggalkan shurga yang luas, aku cemburu kepada mereka yang mati shahid di jalanMU ya Allah…

 

Nota: (wahai ‘pedang Allah’.. Allah telah muliakan ‘pedang Allah’ dengan tidak pernah jatuh akan ‘pedang Allah’ di jalan Allah..subhanAllah..)

 

Maka korang semua, bagi para sahabat nabi, yang telah di jamin syurga ketika hidup lagi.. mereka semua tidak berkeinginan dengan :

Harta yang banyak dan umur yang panjang….


tp kite..oh, jahilnye...


Sepandai2 manusia adalah yang mengingati mati. Berpesan2 lah kite, dan semestinye saya mengingatkan diri saya sendiri. 

 

 

Hmm... Sejak akhir2 ni, ramai sgt shotout ym pasal hati dan perasaan. Kadang2, jadikn hati sekeras batu lebih baik. Kan?

 


Im not ready for that 20..oh~



 






trima lah dr saya sbuah video yang dicurik dr utube.mempersembahkan...


jaga hati kwn sebelum kwn x jaga hati kite..

Sari berita tak berapa penting,

 

apa khabar sekalian kamu arini? Tentu luar biasa cemerlang hebat,yang hebat gile3 tu di hari bahagia hari raya ni kan.(ala, pasal hebat pun nk cite lebih2)


just nk cite something yang sangat value di hari baik bulan baik ini..


baiklah..saya nk tnye. Pada malam raya  (sahabat2 saya di mesir) anda lakukan apekah? Jikalau malam raya anda berada di depan laptop, ucapkan thniah kepada diri sendiri. Jikalau malam raya anda sibuk keluar mencari tudung raya atau kasut@selipar raya, ucap thniah kepd diri sndiri 2x. jikalau malam raya anda menyibukkan diri anda dgn benda lagho dan tidak berfaedah, ucap thniah kpd diri 3x. kalo yang ngadap buku malam2 raya tu kan, meh sini sikit biar saya sendiri ucap thniah kt diri dye.


journey saya ke cairo byk mengajar erti kehidupan..


pg raya kami sume gerak ke asyir. .

disebabkan pak arab yang menjemput kami lewat gile, so sampai2 je asyir, sume org dah abih solat sunat raya tinggal  tengah berkhutbah je .ish3..



yang kiri tu nama dye sarah, yang kanan tu of courze lah dealova..oh lupe nk gtauLepas mkn kt asyir tu, round kul9am,kami gerak ke hospital sbb lawat kwn sarah yang sakit. Pagi raya kami beraya di hospital ain shams, fewwit (kening angkat2).  Ziarah kwn  yang sakit,sntiasa mngingatkan kite bile2 tidak kire masa dan tempat  Allah nk uji, , sekali Allah kata kunfayakun, xyah lari mana dah.. 




oh, ni nak masuk kedalam lift hospital ainshams. segan la saya nk tangkap gmbr org sakit kan, so tngkp la gmbr org masuk dalam lift. lift ni, apak lak hai.lift ni besar penuh besi dan, ala kalo cite susah sgt, so bayangkn mcm lift kargo yang dkat kilang2 hok besar2 tuh..


sampai je wad, kami bersalam2an..dan, pada ketika itu, seorang akak tahun 6 uni ain shams yang sedang menjaga kawan yang sakit td. weyh, akk tahun 6 tuh..da best thing is, akk tu MUMTAZ ala tul.kirenye, dr tahun 1 la dye x pnah dpt gred len selen mumtaz. Masya Allah. hebatkan ciptaan tuhan. dan i'allah dye abis clinical years taun dpan dan leh balik msia selamanya.yeay..so, saya dpt 2 lah dtg spital ni. bukan stkat muhasabah diri balik mengenai ujian Allah terhadap hamba2nye, tp dpt sedikit tempias semangat akk tuh.tem salam akk tuh, rasa cm nk pegang lama2 je, nak rasa tgn akk yang byk pgang buku kot2  leh terkene kat saya ke kan.hehs~

Lepas dah lawat2 ziarah kwn sakit  tnye gitu tnye gini,  pastu kami gerak ke Universiti Ain shams.saja nk tengok2 usha2 U dyorg.. Slmt ade sara si tour guide,  xde r nak sesat terbarat2 de kan.



 tempat ni b4 masuk dewan kuliah uni Ain shams. ..hmm..ttibe teringt kt kwn kami lagi sorg, mr M..weyh, mr M ni pndai gile kowt. Sara cite,ade ke patut kalo dalam exam kan, x salah satu, mesti betul sume. peh, mana x meremang bulu roma.. dye dpt mumtaz aritu, yang bape markah sikit je lagi nk 100%.foah(mata blink2 kedua2 belah) .fine, i can freely write bout him bcoz i know he didnt read my belog. credit to me.yeah. tapi kalo dye baca, mesti kembang semangkuk kan.ngef3

 


2mlm di cairo..pastu masa utk balik ke mansura plak la.


train last kt ramsis kul7.30pm.

ok, fine, kul7.34 baru kami sampai ramsis. time nk beli tiket, orang tu ckp takyah beli tiket dulu, kalo awak dpt kejar train pun dah kire ok. , Ape lagi , mmg kami berlima marathon la kat ramsis tuh., weyh, malu gile kowtt.. Dengan jubah nye, tudung,beg sandang belakang nye, terbang2  ape sume mcm ribut p masuk temat train.Nampak je train, tanpa mmbuang sedikit saat pun, terus kami menerjah  lompat naik train yang dh gerak tu.ala senang cite bayangkan cm kt india la.. Kalo kt msia fuh mmg mati idop smula nk lumpat2 train kalo tgh grak. Tp kat sini lain ok, lagi train tu nk gerak , lg tu lah kite kene kejar, hoho.

Mmg segan gile mcm ape jhgfghjkljhgfdsdfghjksdfghjukjhgfdssdfghjkhgfe ^_^


dalam train, masyaAllah, 'wangi' gile seyhh. pelik la.asai kat dalam train pun bau hancing ek? org2 arab ni kencing merata2 dlm train ke.mmg x bertamahadun betoii.. pastu, selalunye kwn2 kami naik train 15le je, tp sbb kami beli tiket atas train, jadi 17le.ngengs..so, dis is da first n da last la.bubui train.

thnks kpd penaja gmbr. dalam train kami tidur kepenatan x sedar pape, kalo gempa bumi kt sebelah pun mmg x dgr pape tuh.myb sebab dek bau hancings tu kowt.ish3


dan kul11 lebih kami pun sampai lah ke mansura. home sweet homeee,,,=)


dan keesokan harinye, kul6.30am, cik P dah bising2 nk p umah AQ  sbb ade briefing   ajk daging..yeah, semangat itulah yang kite perlukan,,,mari kite p berkorban,,,=)




sebelum memotong daging, kak syida n her daughter pun join dtg skali..ok, dis is my first time utk jumpe bertentangan mata siap dah main2 mata ngn anak dye, balkis. permata kali saya pndg balkis, saya yakin balkis utk adik saya, mohd luqman hakim. umur hakim 2 tahun, umur balkis 1 tahun. so kak syida, kire setel lah tu.wink2(mata kenyit2 sebelah)..skati2 je, haha.

elo, kak syida pun dah stuju.nnti time cuti balkis duk ngn ayang eh.balik msia leh men ngn adik ayang.adik ayang pun comey, jangan risau, dah besar mesti encem nye, ayang tau lah..=)




dan ini gambar bersama senior2 ku.bukan setakat snior kat shams dulu, tp senior kat Mansurah gak..

dan sekarang journey to bed. tu pun nk kene cite ke, ish dealova ni. sekian sahaja berita kita..=)


nak jadi awek saya? sile dtg interview ni

Berakhir exam histo sudah. alhamdulillah.
Abihs2 je exam mcm biasa tempatku dan tempat belakang menjadi ‘sarang’ utk check soklan yang sudah pun selesai dijawap . Saya salah satu.aduh. wtfool.knapa2. Ok fine. tau la korang btul sume. tahniah. Tau lah saya mmg stdy last minute.stdy tu pun sbb kak arin dtg umah, baru dpt mood stdy, kalo x. ha, termenungjela dpn buku tu.Nape x kasi saya betul sume.tolonglah kasi even once. Nnti ape saya nk cite kt cucu saya nnti. ‘ala, nanny dolu2 time exam x pnah dpt btul sume’. X kan nak cite cmtu kot. Ok fine, x nk kasi saya cite cmtu kt cucu saya pun x pe. Saya cite bnda len.

Abis exam je kami hangout semetar-of jalan2 makan2 fun2-
Dah lama dah x kuar gini. Wah.
Sedang duk tunggu cik T memilih2 beg dan cik M memilih2 kasutnye,saya kluar sebentar dr kedai tersebut. Duk terpaku melihat kelakuan dan telatah manusia. Sorang demi sorang saya perhatikan. Masya Allah, indahkan ciptaan tuhan. Yang tua muda tinggi besar gemuk kurus, sungguh, kepelbagaian. Variasi indah menghiasi alam.

Kemudian..
Mata saya tertacap pada sepasang couple arab. Balaknye tinggi sangat2. Aweknye rendah sangat2.Hiperbola disitu.

Sungguh kalo saya lelaki, saya x kn pilih pmpuan tu sbg awek saya.heh

Bayangkan saya seorang lelaki.


Saya akan pastikan diri saya sentiasa poyo. Lantaklah orang nak cakap ape. Poyo tu macam contoh ni lah. Situasi masuk ke kelas lambat. Bukan lambat sebab lambat mandi, tp sebab ade mesyuarat yang perlu dihadiri. Saya masuk ke kelas dalam keadaan cool, tenang gitu. Padahal doc dah masuk mengajar. Time saya bukak pintu dewan kuliah, pasti semua mata tertumpu kearah saya. See. Saya lagak cool. Confirm perempuan2 malaya terpikat. Poyo disitu.

Saya ni biasa2 je, tp kekemasan itu perlu. So, nak senang pg kelas pakai baju melayu dah la. Ala. Saya tau,ape2 yang saya pakai, esp baju melayu pun dah cukup buat hatimu bergetar memandang ku.kan.

Saya tidak akan mudah melafazkan kata2 cinta dengan mudah terhadap wanita. Harga diri mahal. Jadi, semua tentang saya mahal. Sedangkan ayat2 cinta dari saya pun mahal.

Kalo dah ‘jumpe’ tu. Saya nk buat dye btul2 masyuk ngn saya.peh, mmg tahap cinta gila bayang la kan. X nampak wajah saya sehari x leh tidur. X nmpk senyum saya sehari mandi x basah makan x kenyang. Tak jumpe saya, tp nmpk atap rumah saya dah ok dah tu.

saya akan sentiasa menjaga penampilan diri dan kesegakan itu satu kemestian buat saya. Baju kedut sikit, x boleh. Bak sikit iron. Saya tau ramai admire saya. Tp, saya xleh nk tunjuk. Ego tetap ego.

Kadang2. Saya akan test gadis2 itu. Setakat gadis yang baru ayat sikit dah cair, ala murah sangat la awk ni. Reject. Yang suke menggedik x tentu pasal pun mmg saya x pandang langsglah..Metilah. Nk buat menantu utk mak saya, mana leh calang2 orang. Ni pun saya hasratkan jadi awek je dulu. Bukan bini ok.hehs.

Saya x kan pilih perempuan yang senang di bawa kesana kemari. Oh, awk pun kene jaga kecantikan ok, x nampak balak awak ni segak?

Saya hanya memilih yang high class sahaja sebabkan diri saya yang high taste ini. Ok. Dari pilih gadis yang kerja kat restoran, baik pilih gadis model tinggi lampai wajah ayu. X ke bangga saya jadi balak dye. ‘this is my girl, SSS’..

Saya pastikan awek saya rendah dari saya. X kisah la bape inci je pun.Tak kan la nk awek tinggi kan. Jatuhlah saham. Dibuatnye dye pakai high heels. X ke malu saya. Lagi satu.Kalo ade orang nk kacau dye ke kan, boleh dye lari belakang saya. Yela, x kan saya nk biarje awek saya kene serang saya diam diri. Sure2 saya belasah sape kacau awek saya tuh. aish

Cari awek yang muda setahun atau 2-3 tahun. Baru nmpk macam abang ngn adik sikit. Cumelkan. Baru saya rasa mcm saya nk jaga dye je kan.tapi, kalo sebaya pun x kisah je. Sweet kan. Auww

Oh.lagi satu. Kredit kepada yang boleh speak in english very well. I want mom to my future daughter n son seorang yang bukan setakat educated, tapi mesti pandai ckp bi. Baru anak2 saya ckp bi berhabuk. Ye la darling, kan kite nk sambung our studies kat london.

Oh. Pandai masak juga menjadi satu kelebihan. Yela. Xkan dah kawein 6 bulan setiap hari kene mkn luar. You x syg perut I ke. I nk rasa masakan dr tangan istri I sekalisekala. sian i.

Kene pandai memahami diri saya. Dibuatnye saya tgh serabut pikir pasal exam, ttibe dye dtg nak manja2 plak. Aku dah la tgh pening ni. Ade yang kene sekeh ni kang.><

Oh. Nak yang manja2 tu. Kalo kite tgh stres dye dtg pujuk. Tau je nk tackle mengikut situasi. Pastu, setiap kali abih exam blnja awek saya tu kuar mkn., xpelah, blnja utk awek skali skala..

Eheh. Dah kata saya ni jejaka melayu terakhir. Setakat awek sorg mana cukup. Kalo saya duk oversea, mcm mesir ni kan. Ha. Yang kat malaysia tu sah2 lah ade. Kat mesir ni pun, saya kene cucuk jarum sikit2 kot. Dibuatnye pmpuan kt sini mcm smart2 je. Xpelah,dye pandai, leh kasi smgt sikit kt aku ni ha. Cantik plak. Aduh.cair weyh.ehem2, cover2.aku macho. Lek dulu.

Hmm..

...............................................................................................................................

Tapi..

Saya tau..

Dengan iman dan islam,

x kan la saya mcm tu kan..

yang baik jadi ikutan, yang x tu, jadikan sepadan.

Apeni.apeni. Wani.awk tu pmpuann. Nk jadi lelaki pulak.aih.

Ok2. Ni sebab saya kene lintas jalan yang kete byk gile dan org arab yang jln laju memvavi buta x pndg kirikanan terlanggar saya dan berasa  geram dan tibe2 terpandang sepasang lagi couple yang peh. Tgk soleh je suami isteri ni. Tudung litup.Tangan dijari masih merah berinai. Saya tau, itu bukan awek.

thanks kepada pfhotographer

kenapa gambar ni mcm. 'hubby, ayang nk tu.plz.luve you'. hehs?

baju ni sama mcm minah arab yang lap cermin tingkap kat kedai sebelah tu kan?

kenapa penulis(yg tgh) buat muke cumel  ni. tolong r

warkah buat doc,

Buat doc2 biochem yang kusayangi (saya x mnx syg saya dibalas, hu hu),

Kenapa la doc kasi soklan yang mmg sangat wtfish..aish.saya x nak kejadian yang berlalu berulang kembali. Tahun 1 setakat belajar last minute pastu otak tepu rasa nk vomiting terbahak semua padan muke. Jadi tahun 2 saya mengambil langkah berhati2. 

Doc tau x, semalam yang exam anatomy pun, saya still leh bukak biochm n wat2 cool (belagak gile) nk pegang anat last minute. Tgk anatomy saya dianak tirikan kerana subjek biochm doc ni la. Sian kat anatomy, menangis2 buku tu sbb saya x adil. 2 jam before nk p exam baru saya bukak mcq anat.poh.selamat Allah membantu. Pastu kwsn sekeliling pun membantu juge. Winkk**

Sekarang saya tgh bergiat usaha utk biochm esok. Doc tau x saya berdebar mcm nk rak mcm orang yang nebes time bakal suami nk angkt nikah tu (fine saya still single blom status married jadi prasaan nebes tu madam yang bgtau). 

Doc,
Doc tau x. dari sejak awal exam physiology lagi saya dah mule nk pikir ape soklan yang bakal kluar. Saya nk cube mendalami pemikiran doc.Yela, doc kan suke wat soklan yang kreatip2 . saya pelik la. Nape nk susah2 kasi soklan yang kretip2 tu, saya tgk sampai dah putih2 sume rambut doc ^^,dok pikir pikir byk sgt ni. Lek2 sudah la..

Doc nk tau x ,

Sampaikan saya belajar electron transport chain@ respiratory chain otak saya think out of da box. Sampaikan dah ke udara meresap dengan oxygen dan bercampur2 menjadi satu zarah naik ke atas, ke atas, ke atas pastu ttibe terlanggar dengan aeroplane egyptair malysia-mesir.pastu dah hilang dah zarah tu.apekah.

ETC ni kan tugas dye nk transfer electrons drpd subtrates ke oxygen. Jasi, saya analogykan lah mcm naik komuter. Foh.process yang sgt stepwise,efficient n controlled. 

Ade satu minah ni dye nk turun midvelly sbb nk jumpe balak dye yang dtg dari sabah yang mmg anak toke balak. Pastu dalam perjalanan komuter tu ade je berhenti2. The first place nama dye NADhalimunan…pastu…jeng2. Dah la x mo cite. Crita dye ada kt buku nota dlm laci meja , nk mmbntu dlm mengingati stiap complex, site n inhibitor ETC ini. Tp kalo saya postkn kt sini, poh. Xyah tau la..biarlah rahsia.hihi


saya tgk biochm mmg agak mencabar. Betul kata dr OB. Biochm tahun 1 sbnrnye tipu2 je tu. Tgk la taun 2 ni.ha, amik ko. Mmg btul pun





Royal Bank of Canada-- Muffin Man from Mark Davies on Vimeo.

Saya selingkn sekali dgn video yang saya terjumpa kt blog sape tah.
Bagus mr muffin ni..tgk, dari sebuah gerai kecil sudah menjadi restoran yang lengkap dgn chef2 nye. Pemikiran sebigini lah yang kite mahukan.  Bagaimana dengan anda?

kamus dewanramai

nebes-nervous

ETC- electron transport chain

NADhalimunan- NADHdehydogenase

sory for da jerk


hanya orang yang ada hati dan perasaan je leh baca post ni. sila think positive.


Dah lama saya nk post akan hal ini.tapi, hati sering berteka-teki samada nak post atau tidak. Manusia. Saje kasi alasan., padahal malas, ckp je.

Pakaian. Ade ape dengan pakaian. Hidup selama satu tahun lebih di bumi kinanah tanah debu hampir mematangkan fikiran saya. Dengan lagak orang arab yang terlebih baik di suatu masa, dan disuatu masa yang lain menjadi terlalu menjelikkan.

Tang baik tu kan.

‘ai malizi. Aba khabar’
‘selamat bagi’
‘awak canthek’


Penah tahun lepas tu.kalo pegi sikah ramai2.

‘mari beli.byk murah’
‘awak sudah kawin? Kalo belum, mari kawin dgn saya’


Aish. Busan sgguh ayat yang sama je. Kawan2, pasni xyah ajar org arab bahasa melayu lagi. kalo nk ajar pun, ajar je bnda yang negative.

Contoh,
‘xyah masuk kedai saya, byk mahal’
Dealova di bang sbb suke menghasut.

Tang menyakitkan hati tu kan.

Time kami2 pelajar perempuan pakai baju kurung mesti orang arab akan pandang dgn pandangan yang serong dan gelak2 mengejek. Tapi bagi saya, ape yang buruk sgt org pakai baju kurung ni. Saya rasa, orang arab yang cube nk jadi ‘eropah celup’ yang bodoh.

Tak ke hodoh tudung warna kuning, pakai baju ketat wrna ungu yang patut dipakai dalam swimming pool je, pakai seluar ketat wrna kuning yang utk renang jugak, pastu pakai kain jean separat lutut, pakai lak stokin.heh.dengan gabungan warna ungu kuning yang tidak sesuai.buruk gile..Yang pakai purdah tutup sume jubah hitam mmg ade, tp payah nak jumpe.


saya tak kisah dyorg nak pakai ape. Ade masuk dalam exam saya khamis ni? Ade?? Xde kan. Tp, yang saya kisah nye, kalo dyorg kisah ape yng kita pakai. Contohlah, kalo saya pakai baju kurung, mak hai, dak2 arab perempuan akan kisah, akan gelak2,. Saya pernah bersembang dgn kwn arab satu masa dulu.

‘ei, u look so goerguos. u are very different from other malaysian.’
‘why?’ I asked
‘ur clothes look up to date. Sweet n nice’

Bla3.

dan2 time tu mmg hari saya pakai blouse dan kain labuh.kalo kene hari saya pakai baju kurung. msti dye ckp,

ei, why ur clothes look dull. -memang nk kene-

Tgk. Ape yang dyorg kata. Dyorg ckp, baju kurung kite yang bunge2 tu old fashion korang tau x? yang pakai blouse@skirt itulah new fashiond. dats y, kalo korang pakai baju kurung dyorg akan gelak2. Korang x perasan ke? Ha, ni saya buat korang perasan sbb saya mmg jnis yang alert. Bnda mcm ni pun saya akan carik sbb dye smpai lubang cacing.

 

Kelmarin.

Saya terlewat datang kelas .dan pada masa yang sama, ade sorang classmte lelaki pun terlewat., dye dak baik2 la, pakai kopiah..dye jalan depan, saya jalan belakang jauh sikit dr dye..tengah2 dalam perjalanan tu , ade la sekumpulan dak lelaki arab kat tepi jalan sebelah istad@stadium. Dye pandang je classmate saya yang pakai kopiah ni, bantai dye gelak2. Kuat2 plak tu,. Ya Allah. Saya plak geram. clssmate tu mmg x nmpk la, dah dye jln laju je menonong kehadapan. Saya rasa mcm nk pi sepuk je dak2 arab ni.

Kepada kaum Adam. pabila anda memakai baju melayu pun, org Arab tetap kata hodoh. petahlagi pakai dgn kopiah putih plak..xpe.pedulikan ape mereka kata..mereka ingat, baju mereka yang ketat2 tu lawa sgt ke. kalo body taugh mcm mcm syahrukhan x pe la jugak isk..;o


Dak2 arab mmg suke ngn dak malysia. Dyorg suke bergurau.,tp, kadang2 guarauan mereka melampau.
Selalu je sbut
hungga bungga@ org asli kat kami.
Dak2 kecik yang dlm lingkungan drjh 5-6 pun dh diajar utk menjadi mcm tu.mmg sakit hati.

Kelmarin.

ade sorg sbut mcm tu.
Terus terkeluar dr mulut saya.
U jerk.
Hehs. Wani dah pandai sakitkan ati org balik.

Masalahnye, saya dah selalu sgt bersabar. Seperti selalu, kalo org ckp gitu, diri ini akan snyap dan hanye buat bodo. Tp, skali skala nk buat pandai x salah kot.

Ok.kenapa wani ni.

Jangan bunuh saya. Saya berada dlm keadaan emo.

'Sesungguhnya Allah itu cantik, dan sukakan kecantikan'

Pakaian mencerminkan peribadi. Saya suke orang yang menjaga ketrampilan. saya suke kecantikan, saya suke kekemasan.Pakaian x perlu mahal kwn2, cukuplah bersih dan kemas.







x yah la ulang byk kali..kalo x, xyah baca belog ini,ok?

jika setiap kata mesti terbendung
mengapa harus diam?
menunggu redanya kecemasan

sedang angin sejuk tadi tak tentu arahnya
meliuk, mengubah cuaca
lalu rontoki satu demi satu pucuk dedaun

usah diulang kisah diriku yang hina ini
usah.usah.

jika ada satu belalai penjang
kan ku tarik sekuat hatinye
berharap bisingmu, terlerai segala

jika ada satu dawai kupunya
kan kumainkan siang malam dipelataran cinta
berharap diammu sirna, terhias suka

jika setiap kata mesti terbendung
dan desah nafas kian tersekat
mengapa harus diam?
kita selesaikan dikala ini…
cukup.cukup.

jangan tidur lagi

Tengah sedap2 menikmati makanan sambil berborak mesra dengan kawan sebelah tanpa mempedulikan majlis yang sedang berlaku di hadapan, tibe2 nama anda dipanggil.Bukan nama betul, tp nickname. DEALOVA@ WANIGURL jadi kite nye setiausaha batch taun ni..

ha, tersedak ape yang dimakan. Cyanosis @bluish discolouration face jadi nye, contraction of blood kt muke berlaku sekejap, heart rate increasing. Dalam hati, siapla sape yang undi nama saya tu. Hehs!


Ok. bagi yang telah dilantik untuk menjadi ketua bagi setiap subjek, pandai2 lah anda buat kerja ye. Ketua2 yang dilantik pun, mmg bukan calang2 org. so, tahniah kerana dipilih, dan jawatan bukan setakat pada nama je. Pape nanti, sile update ngan blog medicalCLICK, sbb kat situ je aktiviti batch kite yang bersiar secara maya.


Kepala yang memberat setiap pagi amat menyukarkan. Allah ingin uji hambanye barangkali. Bayu angin pagi keluar dr tepi2 tingkap sunnguh menyegarkan saraf2 otak sekaligus mata celik bersinar indah. Pandangan dihalakan kehadapan sambil mendengar azan tusuk ketelinga terus ke hati.

Lambat bangun lagi. manusia..mudah kalah bukan? Kununnye malam tadi ingin tidur awal (seawal 8.30) dan berharap utk bangun awl, tapi harapan tinggal harapan sebabnye tidur dibaluti indah dengan brother saratoga. Winter taun ni mcm x sjuk sgt, so brother saratoga, sile balik ke tempat anda (atas almari) skrg!

Langkah hebat lagaknye kartun upin ipin menuju ke kelas agama. Riyak menjadi topic utama.


Jap2. Wanigurl., ni asal ttibe skema ni?
Tah.saje tukar angin..=)


Ok.riya’.
Pandang berjela ape yang diperbahas ustz sebentar td.memang menusuk kalbu membuka minda.
Bagi saya. Senang je..
Nk tengok kite riya’ atau tidak, semuanye bermula dr hati.


Saya teringat bualan saya dengan seorg senior dahulu.Kalo hati dah terdetik yang anda ni riya’ atau tidak,snanye anda telah pun riya’.

Faham x? ok.Misalkata.anda pergi menunaikan solat isyak di masjid. Sudah menjadi kebiasaan, anda tiba awal waktu dan memastikan diri solat rawatib sebelum jemaah bersama2 imam. ketika itu juga, anda ternampak junior dan terdetik, ‘eh, kalo aku solat lebih ni nmpak cam riyak ke x ye?’ ha, sebenarnye anda telah pun riyak ktika itu.

Bukankah lebih mudah jika, anda terus solat waktu itu tanpa mempedulikan org lain@samada dye akan pandang anda atau tidak.mudah bukan? Anda diri anda. Anda yang nak buat, dye kisah ape.



So, hati kite ni bukan senang nk jaga. Ikhlas juga adelah branches dari riyak juga.

Berbalik kpd contoh td. Kalau kite solat sunat dihadapan ramai org, kite kene memastikan hati kite pada awl solat, semasa solat, dan akhir solat adalah ikhlas kerana Allah.

Tapi, ini bukan mudah kawan2.., Ade tu, awal dan semasa solat penuh khusyuk, bile tibe akhir nak memberi salam terdetik’mcm bagus je aku ni solat2 sunat’.ha, tgk..sbb terdetik hati kite yang sikit tu, effect dye besar..kite ni solat sbb ade ramai org ke, sbb niat lillahita’ala.?

yela, Sape lah saya nk cakap hal2 agama yang tinggi2 ni kan. Tp, rasulullah sendiri bersabda, sampaikan dari ku walau satu ayat..ha, x gitu..

Sampai sekarang akan saya kekal ingat pesanan seorg ustaz-

Buat amalan kerana akhirat- akhirat dapat dunia dapat.
Buat amalan kerana dunia - dunia dapat pahala habis.
Jadi, buatlah amalan kerana Allah..

Huhu..sudah2.apekene ngn wani mlm ni?
Oh ye
Sape yang baca belog ini, x yah la nk buat ulasan ke ape ke. Pastu nk cite balik plak ape yang saya tulis . Xtau ke saya ni seorang pemalu (ececece). Saya ckp betul. Sape yang depan saya dye borakkan balik ape yang saya dah tulis, org tu kene blnja mkn kek kat baron.
Mesyi? Xkire2…><

Related Posts with Thumbnails